Beprövad erfarenhet, klinisk utvärdering och evidens

Tänk vad många gånger man undrat om man lurat sig själv, tänk om det kännetecknar en riktigt bra affärsidé?
När man gör något som inte varit möjligt tidigare, då finns det skäl till eftertanke. När man motbevisar en sanning, då nöjer man sig inte med en gång eller med ett test. Man vill upprepa det, men samtidigt pröva om det var någonting man inte tagit ställning till, när man gjort ett försök. Försöket skall inte skilja sig från gång till gång och alla faktorer som skulle kunna påverka testet måste upptäckas och tas ställning till.
Upptäckten i mitt fall var att jag kunde förbättra en neurostatus inom en timmas tid, med hjälp av en metod som gick att tillämpa på samtliga patienter med spasticitet. Jag var tvungen att upprepa effekt i samma patient, annan patient med samma diagnos, en annan diagnos som ger spasticitet, en patient med samma diagnos, fast äldre… Listan kan göras lång när man skall utsätta sig själv för kritik, för att i slutändan veta och bestämma: Nej, nu vet jag att jag inte lurar mig själv, så nu är det bara att tro på detta och gasa på! Detta tog ungefär ett halvår i mitt fall. Lång tid att ifrågasätta sig själv, men samtidigt bra för att grundlägga metodiken på ett noggrant sätt.
Patienter med spasticitet har för mycket reflexer, kan man dämpa reflexerna på dem, så gör det dem gott. Utfallet av klinisk undersökning dvs vilka leder som har inskränkt rörlighet av spasmen, det pekar i vårt fall ut terapin. Alla som lärt sig undersöka rörelseapparaten kan automatiskt använda metoden rätt, just för att de får kliniska fynd av sin färdighet, fynd/resultat som även an annan välutbildad terapeut hade kunnat få. De kan även utvärdera metodens effekt för att de efter ganska kort tid kan upprepa samma test och få annat utslag, utan att ha lurat sig själv, annars skulle de inte kunna lita på sina färdigheter. Ganska skönt att veta vården redan använder utvärderingsmodellen för att bedöma ens produkt. Vi kan snacka samma språk, för det är samma nervsystem som vi pratar om, samma leder och muskler, samma fysiologi.
Tråkigt är att på alla ställen får man inte använda dessa färdigheter för att utvärdera metoder som inte kommer från de egna leden, inifrån. Förmågan finns, men den får inte användas för att upptäcka något nytt som kan hjälpa mina och deras patienter. I alla fall inte första gången man hör talas om en ny metod. När den kommit upp några gånger, helst i samband med positiva vitsord, då börjar det bli svårt att inte låta nyfikenheten ta det första steget.

Kommentarer inaktiverade.

Besökarnas kommentarer

I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg. Läs mer i vår policy om kommentarer!
Entreprenör24 ansvarar inte för innehållet i kommentarerna.

Läs mer
 
Anna inleder hösten med sin upplevelse av Elektrodress

Fick idag höra att Anna nu tagit tio steg med sin nya rullator...

 
Elektrodress möter Almedalen

I år är det premiär för Elektrodress och mig i Almedalen. Upplä..

 
En av våra användare, Thomas, har ordet.

Lyssna på Thomas story. Thomas Elestrand Elektrodress

 
Nyttan av examensarbeten för ett litet företag

Ibland blir det extra tydligt vilka beslut som drivit ett proje..

 
Kicki med Dystoni får efter lång väntan sin Elektrodress

Idag får filmer tala sitt tydliga språk. Kicki, som i tre år me..

 
Besök från Robotdalen

Igår fick vi besök av Peter Stany, Adam Hagman och Lennart Karl..

 
Beprövad erfarenhet, klinisk utvärdering och evidens

Tänk vad många gånger man undrat om man lurat sig själv, tänk o..

 
Fredrik Lundqvist och Elektrodress på Entreprenör24

Äntligen har jag kommit igång med min blogg! Jag har länge fund..